Workshop Preservation Watch: Kunnen we de levenscyclus van bestandsformaten voorspellen?

 • Dinsdag 5 september 2023

 • Koninklijke Bibliotheek, Den Haag

 • 13.00 - 16.00 uur.


W

Wil je leren hoe je voorspellingen kunt doen over de levenscyclus van bestandsformaten in een e-depot? Sluit dan aan bij deze workshop, waar je hands-on aan de slag gaat met je eigen data.


In deze workshop gaan deelnemers aan de slag met de resultaten van het onderzoek Monitoring Verouderende Bestandsformaten. De workshop bouwt voort op het project dat werd uitgevoerd binnen het NDE-programma Preservation Watch en Preferred Formats.

Data-scientist Rein van ’t Veer heeft het onderzoek uitgevoerd in samenwerking met de Werkgroep Preservation Watch. Het doel was om te onderzoeken of verouderde bestandsformaten geïdentificeerd kunnen worden, en de onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd op KIA.

De workshop bestaat voor de helft uit hands-on gebruik van het Bass Diffusion Model en in de andere helft komen de resultaten aan bod met de eigen data en die van anderen.

Voor het laatste deel van de workshop vragen we deelnemers om data naar Kiki Lennaerts (klennaerts@beeldengeluid.nl) te sturen, zodat we deze kunnen verwerken en presenteren tijdens de workshop. Als je van plan bent om deel te nemen, kun je een CSV-bestand sturen met informatie over de bestanden in je e-depot. Het CSV-bestand bevat twee kolommen: één voor de creatiedatum van het bestand en één voor de bestandsformaatinformatie. Deze informatie kan afhankelijk zijn van het mimetype, de bestandsextensie of het PUID (Pronom ID).

Sprekers

 • Lotte Wijsman (Nationaal Archief)
 • Rein van ’t Veer (Antfield Creations)
 • Sam Alloing (KB, nationale bibliotheek)
 • Valentijn Gilissen (DANS)

Installeer alvast de tool

Vooraf kun je al de tool installeren; zie github.com.

Gerelateerde evenementen

DE-BIAS-project: workshop nothing about us, without us

Het afgelopen jaar organiseerde Beeld & Geluid meerdere co-creatiesessies met de Surinaamse gemeenschap als onderdeel van het DE-BIAS project. Tijdens deze workshop ga je aan…

Workshop

Donderdag 20 juni 2024

Beeld & Geluid, Hilversum

13.00 - 14.00 uur

  Zichtbaar
Data-doe-workshop: Aan de slag met het Termennetwerk

In deze praktische bijeenkomst van de Datawerkplaats Utrecht ga je zelf aan de slag met het toevoegen van termen aan je eigen collectieregistratie.

Workshop

Dinsdag 24 september 2024

Grote Huis Oostbroek, De Bilt

13.30 - 17.00 uur

  Implementatie
Deel je beeld: nu aan de slag met IIIF

Na het succesvolle event ‘Deel je beeld: Wat kan je met IIIF’ presenteren we een inspirerend webinar. Hierin hoor je hoe het International Image Interoperability…

Webinar

Maandag 24 juni 2024

Online

15.00. -16.00 uur

  Implementatie