Thematiendaagse KIA: De gebruiker centraal

  • Maandag 20 t/m vrijdag 31 maart 2023

  • online en op locatie

  • diverse tijden


M

aandag 20 t/m vrijdag 31 maart organiseert KIA, het Kennisnetwerk Informatie en Archief, weer een Thematiendaagse. Deze keer staat de gebruiker van archief- en overheidsinformatie in al zijn vormen centraal. Met o.a. webinars over online toegang tot informatie, microlearnings, linked open data en gebruikersonderzoek, een online workshop Customer journey door een’ digitale drakenverslinder’. En een fysieke bijeenkomst over de studiezaal van de toekomst.


Waar het om draait

Voor iedereen die met bezoekers en gebruikers werkt, is het een belangrijke vraag: Hoe stel ik de gebruiker centraal? In deze Thematiendaagse gaan deelnemers met die vraag aan de slag. Denk aan bezoekers van de studiezaal of aan gebruikers van erfgoeddata. Van het allereerste stapje in een klantreis tot het verwezenlijken van de studiezaal van de toekomst. In een breed programma wordt duidelijk hoe je gebruikers beter leert kennen en bereiken.

Bekijk het programma en meld je aan

Het aanbod is zo breed, dat er voor iedereen wel een waardevolle sessie bij zit. Dé kans voor iedere informatie- en archiefprofessional om kennis te vergroten en inspiratie op te doen! Ga naar kia.pleio.nl, kies een sessie die aansluit op je dagelijkse praktijk en meld je aan.

Een greep uit de sessies

Digi-toegankelijk by design (20 maart, 13-15 uur)
Informatie die je online aanbiedt, moet toegankelijk en inclusief zijn. Tico Koopmans, specialist digi-toegankelijkheid bij het Nationaal Archief, geeft in deze workshop tips over het digi-toegankelijk aanbieden van informatie. En dan niet als een snelle truc achteraf, maar aan de hand van fundamentele keuzes.

Discover your digital customer journey (22 maart, 9-13 uur)
Een online workshop waarin deelnemers de door hen gewenste doelgroep analyseren. Deze Engelstalige sessie maakt de klantreis, of customer journey, van publiek inzichtelijk. Met als resultaat dat deelnemers een concreet beeld hebben van de doelgroep en of deze al optimaal wordt bereikt of niet. Deze sessie, een initiatief van DEN, is interactief.

Wat wil de docent? (27 maart. 15.00-16.15 uur)
De onderwijspraktijk is de laatste jaren enorm veranderd. Hoe speel je hierop in als archiefeducator? Saskia de Vries en Dalida van Dessel van Beeld en Geluid delen hun ervaringen met het beschikbaar stellen van digitaal materiaal voor het onderwijs. Een geschiedenisdocent vertelt aan de hand van praktijkvoorbeelden over het gebruik van archiefmateriaal in de les.

Pakkende verhalen met verbonden erfgoed (28 maart, 10.30-12.00 uur)

Wilbert Helmus van het Netwerk Digitaal Erfgoed organiseert met Stadsarchief Amsterdam en het Zuiderzeemuseum een inspiratiesessie over verhalende linked open data. Twee praktijkvoorbeelden staan centraal: Dataconservator Shannon van Muijden en Nine Claassen gingen aan de slag met linked open data van het Zuiderzeemuseum. Het tweede praktijkvoorbeeld komt van Boudewijn Koopmans, programmamanager UvA & Amsterdam Time Machine.

Check je skills met de kenniskaart digitaal erfgoed (30 maart, 10-12 uur)
Archieven en collecties digitaal toegankelijk te maken voor verschillende gebruikersgroepen: welke kennis en vaardigheden hebben archiefprofessionals daarvoor nodig? Ervaren collega’s uit de archiefsector vertellen welke kennis en vaardigheden onmisbaar zijn, aan de hand van de tools en kenniskaarten die KVAN Lifelong Learning en het Netwerk Digitaal Erfgoed hebben ontwikkeld.

Het Kennisnetwerk Informatie en Archief is de ontmoetingsplaats voor vakgenoten in de wereld van informatie en archief. Een plek om kennis te delen en op te halen. De community zelf organiseert de Thematiendaagse. Op die manier ontstaat een gevarieerd programma dat echt in een behoefte voorziet.

Gerelateerde evenementen