Preserveringstools: probeer ze uit met de Virtual Research Environment

  • Woensdag 23 november 2022

  • Tolhuistuin, Amsterdam

  • 15.00 - 17.00 uur


P

reserveringstools zijn belangrijk voor langdurige preservering van digitale objecten en collecties. Ze helpen digitale archivarissen kennis op te bouwen over de inhoud van digitale collecties. Er zijn honderden preserveringstools beschikbaar: hoe weet je waar je kan starten?


In 2020 heeft Open Preservation Foundation (OPF) in opdracht van NDE de Virtual Research Environment (VRE) ontwikkeld om de beginnende gebruiker een mogelijkheid te bieden om populaire tools uit te proberen. Het gaat o.a. om de volgende tools: DROID, JHOVE, Apache Tika en veraPDF. De VRE wordt verder doorontwikkeld door het Nationaal Archief en de OPF.

Wil je onder leiding van docent Ania Molenda deze VRE en de bijbehorende tools uitproberen? Dan is deze workshop iets voor jou.

Je gaat een middag oefenen met een aantal tools. Je werkt op je eigen laptop. Van tevoren installeer je de VRE op je laptop. Je krijgt na je aanmelding, per mail uitleg hoe dit moet. Ook kun je zelf alvast de videotutorial bekijken en de handleiding downloaden. Zie voor de video: https://youtu.be/dRyjzhVb9qA

Vraag een collega om ook in te schrijven (= zeer aan te bevelen), dan kun je ook samenwerken achter één laptop.

Aanmelden

Deze workshop, in samenwerking met het Nationaal Archief, is voor erfgoedprofessionals en archivarissen die bovenstaande preserveringstools willen gaan gebruiken binnen hun organisatie. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Locatie

Tolhuistuin

IJpromenade 2, 1031 KT Amsterdam