Preservation Watch webinar: Kunnen we de levenscyclus van bestandsformaten voorspellen?

  • Donderdag 22 juni 2023

  • Online

  • 13.00-14.00 uur


O

Op 22 juni worden de resultaten van het project ‘Monitoring verouderende bestandsformaten’ gepresenteerd. Dit project is uitgevoerd door data scientist Rein van ’t Veer in samenwerking met de werkgroep Preservation Watch, als onderdeel van het NDE-programma Preservation Watch en Preferred Formats. De centrale vraag in dit project was: Kunnen we de levenscyclus van bestandsformaten voorspellen?


Het project Monitoring verouderende bestandsformaten had als doel om te onderzoeken of we het verouderen van bestandsformaten kunnen voorspellen. Door de trends in bestandsformaten bij te houden – en dus te anticiperen op ontwikkelingen – blijkt de toegankelijkheid en bruikbaarheid van digitale archieven te kunnen worden gewaarborgd. Daardoor kunnen verouderde formaten tijdig worden geconverteerd naar moderne, goed ondersteunde formaten, terwijl het origineel behouden blijft. Deze moderne formaten worden ook wel aangeduid als ‘voorkeursformaten’.

In het webinar lichten Sam Alloing (KB, nationale bibliotheek), Valentijn Gilissen (DANS) en Lotte Wijsman (Nationaal Archief) de onderzoeksresultaten toe.

Ook wordt een workshop aangekondigd waar deelnemers de mogelijkheid krijgen om de gebruikte methode in het bovenstaande onderzoek te testen met eigen data. Tijdens de workshop gaan ze aan de slag met data uit hun e-depot om de informatie over bestandsformaten te analyseren. Hiervoor wordt het Bass Diffusion-model gebruikt, dat uitvoerig wordt beschreven in de serie. De workshop staat gepland voor 5 september, verdere details volgen op een later moment.

Gerelateerde evenementen

Deel je beeld: nu aan de slag met IIIF

Na het succesvolle event ‘Deel je beeld: Wat kan je met IIIF’ presenteren we een inspirerend webinar. Hierin hoor je hoe het International Image Interoperability…

Webinar

Maandag 24 juni 2024

Online

15.00. -16.00 uur

    Implementatie
Data-doe-workshop: Aan de slag met Open Refine

In deze workshop van de Datawerkplaats Utrecht ga je aan de slag met Open Refine, een online tool om bulkaanpassingen te doen in je collectieregistratie.…

Woensdag 6 november 2024

Grote Huis Oostbroek, De Bilt

13.30 - 17.00 uur

    Implementatie