KIA Thematiendaagse 2024 alles over het E-depot

  • 18 - 29 maart 2024

  • Den Haag, Amsterdam en online

  • 09:00


I

eder jaar organiseert KIA een Thematiendaagse. Tien werkdagen lang, van 18 t/m 29 maart, duiken collega’s met elkaar in een thema dat het vakgebied verder helpt. Het thema voor 2024 is ‘E-depot – de grenzen vervagen’. Aan bod komen vragen als: hoe regel je duurzame toegankelijkheid en preservation? En hoe breng je ‘digital born’ informatie naar je publiek? Maar ook: is het e-depot als systeem nog wel van deze tijd? Kan AI niet alle informatie doorzoekbaar maken?


Drie events uitgelicht

Kunnen we de levenscyclus van bestandsformaten voorspellen?

Wil je de levenscyclus van bestandsformaten in je e-depot voorspellen? Tijdens deze workshop, verzorgd door Sam Alloing (KB Nationale Bibliotheek) en Valentijn Gilissen (DANS), ga je hands-on aan de slag met je eigen data. Bovendien lever je direct een waardevolle bijdrage aan het onderzoek Monitoring Verouderende Bestandsformaten binnen het NDE-programma Preservation Watch. Kortom, een win-winsituatie. Meld je aan voor deze workshop op 22 maart.

Preserveren en mijn organisatie

Iedereen die iets met preservering doet, krijgt vanzelf te maken met het OAIS-model. De uitgangspunten zijn duidelijk, maar hoe zorg je ervoor dat deze ook echt worden geïmplementeerd in de organisatie? En wat als dit niet lukt? Het idee van deze sessie, verzorgd door Daniel Steinmeier, Sam Alloing en Jeffrey van der Hoeven (KB Nationale Bibliotheek), is om samen op zoek te gaan naar een andere manier van organiseren, gebaseerd op waardes en open communicatie. Meld je aan voor deze sessie op 25 maart.

Werken aan klimaatbewuste dataopslag

De klimaatimpact van dataopslag is groot en groeit nog steeds. Ook in de archief- en erfgoedsector. Wat kun je hieraan doen? En zijn toekomstige opslagtechnieken als DNA, glas of atomen het duurzame ei van Columbus? Denk mee met Tineke van Heijst (VHIC) en Tamara van Zwol (Netwerk Digitaal Erfgoed). En neem meteen een kijkje bij de KIA-pagina van de NDE-netwerkgroep Green IT. Meld je aan voor deze sessie op 27 maart.

Gerelateerde evenementen