Inspiratiesessie: Pakkende verhalen met verbonden erfgoed

  • Dinsdag 28 maart 2023

  • Online

  • 10.30 12.00 uur


W

Werk jij met data in je erfgoedorganisatie? Linked data is mooi, maar met het vertellen van verhalen neem je de gebruiker en bezoeker pas écht mee.


Beeld: Nicolaas Baur, Zeegezicht achtergrond Enkhuizen, 1782 – 1820 (Zuiderzeemuseum Enkuizen, object nr 00494)

In deze inspiratiesessie staan twee praktijkvoorbeelden centraal. Dataconservator Shannon van Muijden en Nine Claassen van het Zuiderzeemuseum gingen aan de slag met linked open data. Daarbij liepen ze tegen allerlei dingen aan, bijvoorbeeld dat lang niet iedereen met duurzame identifiers werkt. Of met gestandaardiseerde termen uit externe terminologiebronnen.

Het tweede praktijkvoorbeeld komt van Boudewijn Koopmans, programmamanager UvA & Amsterdam Time Machine. Hij ging met de Amsterdam Time Machine aan de slag met de visualisatie van linked open data-bronnen.

Kortom, alles wat je nodig hebt om met linked erfgoeddata pakkende verhalen te vertellen. Als afsluiting krijgen de deelnemers praktische tips en trucs om zelf mee aan de slag te gaan. Natuurlijk is er ook alle ruimte om vragen te stellen. Inspiratie gegarandeerd!

Deze inspiratiesessie vindt plaats in het kader van de Thematiendaagse georganiseerd door Kennisnetwerk Informatie en Archief (KIA). Van maandag 20 tot en met vrijdag 31 maart staat de gebruiker van archief- en overheidsinformatie in al zijn vormen centraal. Bekijk alle sessies en meld je aan via kia.pleio.nl/thematiendaagse.

Gerelateerde evenementen

Kick-off Datawerkplaats Fryslân

Loop je er soms tegen aan dat je collectie-registratiesysteem tikfouten bevat, ontbrekende data of verouderde gegevens heeft? Stichting Erfgoed & Publiek heeft sinds kort een…

Event

Woensdag 19 juni 2024

Museum Heerenveen

13.00 -16.00 uur

    Implementatie