Erfgoedlab III: Digitaal Dekoloniseren

  • 19 januari - 2 maart 2023

  • Online, start in Amsterdam

  • 15.00 - 17.00 uur


T

hema’s zoals dekolonisatie, diversiteit en inclusie beperken zich vaak tot publiek en presentatie. Maar wat gebeurt er als we naar binnen kijken? De derde editie van het Erfgoedlab met dit thema kijkt samen met diverse partners uit het Netwerk Digitaal Erfgoed opnieuw naar wat je kunt doen om jouw erfgoedinstelling te dekoloniseren.


Door middel van een reeks interactieve webinars met inspirerende sprekers, praktische tools en op de praktijk toegepaste denkoefeningen helpen we je eerste (of tweede) stappen te zetten. Deze gezamenlijke leergang wordt gevoed door veel onderlinge uitwisseling uit je eigen praktijk.

Onder begeleiding van Ariadne Asimakopoulos leer jij hoe je in je dagelijkse praktijk inclusiever kunt werken en kritisch kunt kijken naar omschrijvingen, perspectieven en systemen. De training wordt afgesloten met een webinar waarin we de uitkomsten presenteren aan elkaar en elkaars collega’s!
Opzet

Het Erfgoedlab start op 19 januari 2023, met een wekelijkse sessie op donderdagmiddag van 15.00-17.00. Buiten de middagen is er ook veel contact met de andere deelnemers, hier ben je maximaal twee uur per week aan kwijt. De eerste kennismaking is live op de Reinwardt Academie, verder zijn alle lessen alleen online te volgen.

Voor wie?

Iedereen die met (erfgoed)collecties werkt is welkom. Bijvoorbeeld een collectieregistrator of conservator, maar ook als ICT’er, onderzoeker of communicatie-adviseur kan deze cursus je verder helpen. De cursus is bedoeld voor mensen die zich praktisch willen oriënteren rondom dekoloniseren en meer willen leren over wat ze zelf kunnen doen. Er is plek voor 30 deelnemers.

Cursusdata en programma in het kort

19 januari: Kennismaking
Over veilige gesprekken voeren en écht leren luisteren voor een gezonde basis voor de rest van de cursus. Deze les is als enige fysiek op de Reinwardt Academie. Het is belangrijk dat alle deelnemers hierbij aanwezig zijn.

26 januari: De basis
Inspirerende voorbeelden, lastige casussen en mogelijkheden binnen jouw organisatie door professionals uit het erfgoedveld.

2 februari: Ethiek
Kritisch reflecteren op ontwikkelingen binnen het dekoloniseren van collectieregistratie.

9 febuari: Effect

In week vier kijken we naar de toepassing. Aan het eind van deze week is duidelijk hoe je de leerstof naar de praktijk kunt brengen en weet je welke hobbels je kunt verwachten.

16 februari: Aan de slag! Speeddates

Eén-op-één in gesprek met met professionals uit het Netwerk Digitaal Erfgoed én de Reinwardt Academie om je te helpen met jouw specifieke vragen.

2 maart: Afsluitend webinar

 

Inschrijven kan tot 11 december 2022. Kosten zijn € 360 (exclusief btw). Maximaal aantal deelnemers is 25.

Gerelateerde evenementen