Erfgoedlab digitaal dekoloniseren

  • Donderdag 4 februari 2021

  • Online

  • 14.30-16.30 uur


S

amen met partners uit het NDE organiseert het Heritage Lab van de Reinwardt Academie een cursus digitaal dekoloniseren. Een groep erfgoedprofessionals gaat vanaf 4 februari aan de slag met de impact van dekolonisatie op collectiebeschrijvingen, perspectieven én registratiesystemen. Iedereen, van registrar tot communicatiemedewerker, is welkom.


Thema’s als dekolonisatie, diversiteit en inclusie beperken zich vaak tot publiek en presentatie. Maar ook collectiebeschrijvingen en thesauri representeren niet altijd de (hele) geschiedenis zoals je die als erfgoedinstelling wilt doorgeven aan de toekomst. Hoe ontwikkel je ruimte voor meerstemmigheid in collectiebeschrijvingen? En hoe zorg je ervoor dat dit niet alleen impact heeft op je collectie, maar ook op je gehele instelling?

Sprekers, tools en denkoefeningen

Samen met diverse partners in het Netwerk Digitaal Erfgoed heeft het Heritage Lab van de Reinwardt Academie gekeken naar waar er winst te behalen is in het veld. Resultaat is een reeks interactieve webinars met inspirerende sprekers, praktische tools en op de praktijk toegepaste denkoefeningen.

Aan het eind van deze editie van het erfgoedlab weet jij hoe je in de dagelijkse praktijk inclusiever kunt werken en kritisch kunt kijken naar omschrijvingen, perspectieven en systemen. De reeks interactieve sessies sluit af met een webinar waarin we de uitkomsten presenteren aan elkaar en aan onze collega’s.

Voor wie

Omdat iedereen met digitaal erfgoed te maken heeft, richt deze editie van het erfgoedlab zich niet alleen tot registrars of ict’ers. Juist ook erfgoedcollega’s als communicatiemedewerkers en archeologen kunnen aanhaken.

Data en inschrijven

Het erfgoedlab vindt steeds plaats op een donderdagmiddag van 14.30-16.30 uur, de data zijn 4, 11, 18 en 25 februari. Op 11 maart om 14.30 uur is het afsluitende webinar. Buiten deze bijeenkomsten heb je veel contact met andere deelnemers, reken hiervoor maximaal twee uur per week.

Meer informatie over de cursus en deelname vind je op reinwardt.ahk.nl. Inschrijven is mogelijk tot uiterlijk 15 januari.

Gerelateerde evenementen