Digitaal Dekoloniseren met archiefcollecties

  • Donderdag 20 mei 2021

  • Online

  • 15.00-16.00 uur


B

Begin dit jaar organiseerde de Reinwardt Academie samen met partners uit het Netwerk Digitaal Erfgoed een cursus over het ‘digitaal dekoloniseren’ van erfgoedcollecties. In september volgt een tweede editie, gericht op archiefcollecties. Benieuwd hoe deze cursus eruitziet en wat de leermomenten waren van de eerste lichting cursisten? Schuif dan aan bij dit NDE-vragenuur.


Dekolonisatie, diversiteit en inclusie zijn actuele thema’s binnen de culturele sector. Maar dekoloniseren gaat niet alleen over teruggave van objecten of over hoe je deze objecten fysiek presenteert. Ook op het digitale vlak moeten instellingen aan de slag als ze deze thema’s anders willen aanpakken.

Collectiebeschrijvingen en thesauri representeren immers niet altijd de (hele) geschiedenis die je als (erfgoed)instelling wilt doorgeven aan de toekomst. Hoe ontwikkel je ruimte voor meerstemmigheid in collectiebeschrijvingen? En hoe zorg je ervoor dat die niet alleen impact heeft op de collectie, maar op de gehele instelling?

Met die vragen ging afgelopen februari een groep erfgoedprofessionals aan de slag. In september volgt een tweede editie gericht op archiefcollecties, waarbij de Universiteit van Amsterdam als nieuwe partner zal aansluiten. Op 20 mei om 15 uur vertelt Marit van Dijk (Heritage Lab, Reinwardt Academie) meer over deze cursus. Ook belicht ze de ervaringen en leermomenten van de eerste lichting cursisten.

Dit vragenuur is tevens onderdeel van de Thematiendaagse van KIA over metadata.

Elke donderdag NDE-vragenuur

Het online vragenuur van het Netwerk Digitaal Erfgoed is bij uitstek een plek om ervaringen en kennis laagdrempelig te delen. Elke week staat een ander onderwerp rondom digitaal erfgoed centraal. Experts schuiven aan om informatie te geven en vragen te beantwoorden. Je kunt elke donderdag aanhaken, je bent van harte uitgenodigd. Aanmelden voor het vragenuur hoeft niet, sluit gewoon om 15 uur aan via deze link: zoom.us/j/99332281218.

Dit leerden cursisten van Heritage Lab ‘Digitaal Dekoloniseren’

Afgelopen februari ging een twintigtal erfgoedprofessionals tijdens de cursus ‘Digitaal Dekoloniseren’ aan de slag met dekolonisatie, diversiteit en inclusie. Twee cursisten vertellen over de lessons learned.

Lees het artikel

Gerelateerde evenementen

Deel je beeld: nu aan de slag met IIIF

Na het succesvolle event ‘Deel je beeld: Wat kan je met IIIF’ presenteren we een inspirerend webinar. Hierin hoor je hoe het International Image Interoperability…

Webinar

Maandag 24 juni 2024

Online

15.00. -16.00 uur

    Implementatie
Data-doe-workshop: Aan de slag met Open Refine

In deze workshop van de Datawerkplaats Utrecht ga je aan de slag met Open Refine, een online tool om bulkaanpassingen te doen in je collectieregistratie.…

Woensdag 6 november 2024

Grote Huis Oostbroek, De Bilt

13.30 - 17.00 uur

    Implementatie