Bouw mee aan verbonden erfgoed – informatiemiddag erfgoedsoftware

 • Maandag 15 november

 • Heineken Experience, Amsterdam

 • 12.00 - 17.30 uur


B

en je bezig met collectiebeheer? Wil je meer weten over collectieregistratiesystemen en wat er op dit vlak gebeurt? Tijdens deze informatiemiddag word je snel op de hoogte gebracht van alle ontwikkelingen op het gebied van collectieregistratiesystemen en linked open data. Leveranciers en gebruikers van verschillende systemen laten zien hoe zij deze implementeren. Ook kun je zelf in gesprek met collega’s en leveranciers tijdens de informatiemarkt.


Rooftop Koelschip, Heineken

De afgelopen jaren hebben leveranciers van beheersystemen en hun klanten hard gewerkt om de collectieregistratiesystemen beter geschikt te maken om erfgoed te verbinden. Zo bieden de verschillende systemen nu meer mogelijkheden om bijvoorbeeld duurzame identifiers toe te kennen, informatiebronnen als linked open data te publiceren en om gestandaardiseerde terminologiebronnen te gebruiken. Dit gebeurt altijd in de ‘bronsystemen’. Dat zijn meestal collectieregistratiesystemen waarin erfgoedcollecties digitaal beschreven worden. Zo maken we erfgoed bruikbaar bij de bron en beschikbaar voor iedereen.

Bouwen aan het netwerk van erfgoedinformatie

Tijdens deze informatiemiddag in de Heineken Experience presenteren we de stand van zaken aan de hand van praktijkvoorbeelden bij erfgoedorganisaties. Enno Meijers (domeinmanager NDE Bruikbaar) schetst de actuele mogelijkheden en achtergronden waarmee we samen het netwerk van erfgoedinformatie kunnen invullen. Vijf leveranciers van collectieregistratiesystemen laten, samen met hun klant(en), in korte presentaties zien hoe zij werken met linked open data, het NDE Datasetregister en het Termennetwerk. Het NDE Datasetregister is een cruciale component en projectleider Bob Coret zal de werking ervan uitleggen. Dimitra Atsidis (Beeld en Geluid) laat zien hoe de Digitale Collectie in de toekomst gaat doorbouwen op de linked open data en het Datasetregister voor de aanlevering aan Europeana.

Inschrijven

De informatiemiddag is interessant voor iedereen die te maken heeft met collectiebeheer en collectieregistratiesystemen, zoals (bedrijfs)archieven, bibliotheken, musea, wetenschappelijke instellingen. Ook organisaties die zich oriënteren op een (nieuw) collectiebeheersysteem zijn van harte welkom.

Programma

 • Introductie ‘Bruikbaar vanuit de bron’ – Enno Meijers
 • Voorbeeldimplementaties collectieregistratiesystemen – leveranciers + klanten
 • Ontwikkelingen Omeka-S, Solid CRS en LDWizard – Sjors de Valk
 • Bruikbaarheid van de tussenlaag:
  – NDE Datasetregister – Bob Coret
  – Vernieuwing Digitale Collectie – Dimitra Atsidis
 • Vooruitblik Bruikbaar-programma 2022 e.v.
 • Informatiemarkt met stands van Axiell, DeventIT, C-IT, De Ree Archiefsystemen, Picturae, Spinque, Delving, het NDE Bruikbaar-team (Datasetregister, Termennetwerk) en de provinciale digitaal-erfgoed-coaches.

Leveranciers die hier niet genoemd zijn, maar ook graag op de informatiemarkt willen staan, kunnen contact opnemen met wilbert.helmus@netwerkdigitaalerfgoed.nl.

 

* Coronatoegangsbewijs

Voor toegang tot de informatiemiddag volgen we de op dat moment geldende coronamaatregelen van de Rijksoverheid en van de ontvangende locatie. Bij binnenkomst dien je daarom een coronatoegangsbewijs te tonen i.c.m. een geldig identiteitsbewijs. Via de CoronaCheck-app kun je dit bewijs aanmaken in de vorm van een QR-code op je mobiele telefoon. Er zijn drie varianten van deze QR-code mogelijk:

 • Een vaccinatiebewijs nadat je volledig gevaccineerd bent.
 • Een negatieve testuitslag; maak via www.testenvoortoegang.org een afspraak voor een gratis coronatest. Deze negatieve testuitslag mag maximaal 24 uur oud zijn.
 • Een herstelbewijs dat je in de afgelopen zes maanden hersteld bent van corona.

Heb je geen mobiele telefoon of heb je de CoronaCheck-app niet op je telefoon? Dan kun je het coronabewijs ook uitprinten via CoronaCheck.nl. Ook in het geval van een print dien je een identiteitsbewijs mee te nemen.

November 2021: Maand van het digitaal erfgoed

DEN op Dinsdag vindt plaats in het kader van de Maand van het Digitaal Erfgoed. De hele maand november delen we met elkaar de successen op het gebied van digitalisering van cultuur en erfgoed. Benieuwd wat er verder allemaal te doen is en aan welke workshops, lezingen en symposia je mee kunt doen?

Bekijk het programma

Gerelateerde evenementen