Alles wat je wilt weten over COPTR, het kennisoverzicht voor preserveringstools

  • Donderdag 15 juli 2021

  • online

  • 11.00-12.00 uur


E

r komen steeds meer tools beschikbaar om digitale collecties veilig te stellen voor de toekomst. Ben jij op zoek naar informatie over preserveringstools? Wil je weten welke van deze tools het verst ontwikkeld zijn? Of wil je jouw eigen kennis delen? Dan is COPTR the place to be. In dit vragenuur leggen we uit waarom.


Ania Molenda (Projectleider Preserveringstools voor het NDE), Paul Wheatley (Head of Research and Practice bij Digital Preservation Coalition) en Remco de Boer (Informatiearchitect bij ArchiXL) laten in dit vragenuur zien wat COPTR voor jou kan betekenen. Ook vertellen ze over hun toevoeging van de nieuwe functionaliteit van de COPTR-wiki. Hierdoor vind je niet alleen uitgebreide informatie over preserveringstools, je kunt ook de database bevragen, geautomatiseerd doorzoeken en een eigen overzicht van tools maken.

Dit vragenuur wordt opgenomen. Vanwege het internationale karakter van het project is de voertaal tijdens het vragenuur Engels.

Dit is COPTR

Het Community Owned Preservation Tools Register – COPTR – biedt het grootste overzicht van preserveringstools. Je vindt hier informatie over bijvoorbeeld functionaliteit, licenties, herkomst en gebruikerservaringen van zo’n 500 tools. COPTR stelt deze informatie beschikbaar aan de hele internationale gemeenschap en wordt breed gebruikt.

Tot nu toe was de informatie ongestructureerd en dus niet machineleesbaar beschikbaar. Daarom is er binnen het NDE-project Preserveringstools met de Open Preservation Foundation (OPF), Digital Preservation Coalition (DPC) en ArchiXL samengewerkt om deze rijke dataset naar een andere, wel machineleesbare structuur te migreren. De Semantische MediaWiki bood hiervoor hulp. Voortaan kan iedereen de informatie op COPTR bevragen en automatisch doorzoeken.

Lees alvast meer over COPTR en sluit donderdag 15 juli om 11 uur aan. Chido Houbraken schreef op KIA een blog over COPTR en (preservation) metadata.

Elke donderdag NDE-vragenuur

Het online vragenuur van het Netwerk Digitaal Erfgoed is bij uitstek een plek om ervaringen en kennis laagdrempelig te delen. Elke week staat een ander onderwerp rondom digitaal erfgoed centraal. Experts schuiven aan om informatie te geven en vragen te beantwoorden. Je kunt elke donderdag tussen 11 en 12 uur aanhaken, je bent van harte uitgenodigd. Aanmelden voor het vragenuur hoeft niet, sluit gewoon aan via deze link.

Gerelateerde evenementen